Які зміни відбуваються з вітаміном Е під час менопаузи?
Менопауза – складний процес. В цей період відбуваються не лише гормональні зміни, а й зменшення кількості вітамінів, зокрема зниження рівня вітаміну Е.
Вітамін Е важливий для жіночого організму, адже допомагає зменшити неприємні менопаузальні симптоми та покращити загальний стан. Проте його кількість дуже швидко зменшується в цей період. Гарна звістка в тому, що багато харчових продуктів мають велику концентрацію вітаміну Е, а отже – немає приводу для хвилювання!
Користь вітаміну Е для вашого тіла після настання менопаузи
Як відомо, вітамін Е – необхідний природний антиоксидант і має протизапальні властивості, проте з віком його рівень в крові та шкірі знижується.
Після настання менопаузи вживати вітамін Е дуже корисно: він допомагає у реструктуризації кісток при остеопорозі та знижує ризик виникнення серцево-судинних захворювань (завдяки його позитивному ліпідному профілю, низькому холестерину, факторам згортання крові) [1].
Він також використовується у формі свічок для усунення вагінальної сухості. Вітамін Е слід призначати після настання менопаузи й додавати в сироватки або креми для уповільнення старіння.
Продукти багаті вітаміном Е
Жінкам під час менопаузи корисно вживати:
- олію зародків пшениці;
- насіння соняшника;
- мигдаль;
- олію фундука;
- арахіс;
- авокадо;
- червоний солодкий перець;
- манго;
- ківі.
Використані джерела:
1. "Comparison of the antioxidant effects of equine estrogens, red wine components, vitamin E, and probucol on low-density lipoprotein oxidation in postmenopausal women".
Bhavnani BR, Cecutti A, Gerulath A, Woolever AC, Berco M.
Menopause. 2018 Nov;25(11):1214-1223