Від яких продуктів слід відмовитись у період менопаузи?
Результати досліджень підтверджують підвищений ризик виникнення метаболічних захворювань (цукровий діабет, метаболічний синдром), серцево-судинних (дисліпідемія, гіпертонія), раку молочної залози та остеопорозу в жінок у перименопаузі [1].
Кожна третя жінка в постменопаузі страждає від остеопорозу [2].
Існує багато продуктів харчування, які містять корисні вітаміни та мікроелементи й позитивно впливають на здоров'я людини. Проте є велика кількість таких, що стимулюють набір ваги та підвищують ризик розвитку різних захворювань. Насамперед варто уникати продуктів з високим глікемічним індексом (GI> 65) [3].
Звертайте увагу на глікемічний індекс
Глікемічний індекс —
індикатор, який визначає швидкість розщеплення того чи іншого продукту харчування в організмі й перетворення його на глюкозу
Значення глікемічного індексу є змінним і різні чинники можуть сприяти його підвищенню. Наприклад, висока температура та тривала термічна обробка продуктів: традиційно приготований білий рис має нижчий ГІ (64), ніж переварений (90).
Дроблення та шліфування зернових злаків також збільшує глікемічний індекс. Жири сповільнюють спорожнення шлунка з травного тракту й тим самим подовжують всмоктування вуглеводів.
Навіть дозрівання фруктів та овочів змінює їхній глікемічний індекс. Наприклад, спілі банани мають вище значення, ніж зелені. Рекомендується відмовитись від продуктів з борошна вищого сорту (білий хліб), продуктів зі вмістом крохмалю і низьким рівнем харчових волокон (картопля, білий рис) та продуктів з високим вмістом легкозасвоюваних вуглеводів (цукерки, торти, печиво, солодкі напої) [5].
Ще одне правило – вживати не більше ніж 5 г солі на день, адже її надлишок сприяє розвитку гіпертензії та виникненню набряків. Тому слід уникати обробленої їжі, бульйонних кубиків, супів швидкого приготування, солоних закусок, як-от кренделі, попкорн або чипси, бекону, копченої риби та м'яса, маринованих і консервованих овочів та фруктів.
Також не рекомендується додавати сіль в процесі приготування їжі [6].
Звертайте увагу на жири
Те, що ви їсте, може знизити ризик серцево-судинних захворювань.
Уникайте насичених жирів і трансжирних кислот.
- жирна яловичина, свинина, сало та баранина;
- птиця зі шкірою;
- ковбаси;
- вершкове масло та вершки;
- пальмова та кокосова олія;
- маргарин;
- печиво та тістечка із вмістом маргарину;
- попкорн;
- крекери;
- фаст-фуд;
- швидкі супи;
- заморожена піца [3].
Звертайте увагу на кальцій і кофеїн
Зменшіть ризик остеопорозу, виключивши кофеїн зі свого раціону.
Тому під час менопаузи не рекомендується включати у своє щоденне меню каву та інші напої, що містять кофеїн (содова та енергетичні напої) [7].
Також варто уникати харчових продуктів з високим глікемічним індексом, які містять велику кількість солі, насичених жирних кислот, транс-жирів та кофеїну.
Використані джерела:
[1]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Zubelewicz-Szkodzińska B. Rola wybranych
składników odżywczych diety u kobiet w okresie naturalnej menopauzy – przegląd piśmiennictwa. Medycyna Ogólna i
Nauki o Zdrowiu, 2016, Tom 22, Nr 2
[2]. Rizzoli, R., Bischoff-Ferrari, H., Dawson-Hughes, B., & Weaver, C. (2014). Nutrition and Bone Health in Women
after the Menopause. Women’s Health, 10(6), 599–608.
[3]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1):
48–52.
[4]. Ciborowska H, Rudnicka A. (2007). Żywienie w otyłości (adipositas). Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego
człowieka. Warszawa. PZWL
[5]. Ukleja A. Indeks glikemiczny w żywieniu osób z cukrzycą. Polska Federacja Edukacji w Diabetologii. Magazyn
edukacyjny. Kwartał III. 2008
[6]. World Health Organisation Global Infobase. http://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sodium_intake/
en/
[7]. Bojarowicz H, Przygoda M. Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl
Hig Epidemiol 2012, 93(1): 8-13